Anteeksi. Tämä on vuodatus, purkaus, ensireaktio Katri Kulmunin haastatteluun Helsingin Sanomissa. Seuraavissa teksteissä paneudun ratkaisuihin.

Kulmuni ei haastattelussa oikeasti puhu jälleenrakennuksesta. Hän puhuu siitä, miten mahdollisimman nopeasti pääsisimme toistamaan ne samat virheet, jotka tähän tilanteeseen maailman ja Suomen ovat ajaneet. Hän ei puhu tilanteen korjaamisesta, vaan senkin vähän hajottamisesta, mikä on estänyt yhteiskuntaa toistaiseksi romahtamasta kokonaan.

Kulmuni tuntuu puhkuvan haluja varmistaa, että kun toinen kriisi tulee - ja sehän tulee - loputkin siitä, mitä yleensäkin YHTEISkunnasta on jäljellä, häviää.

Tätä on on historiattomuus, tätä on kokemattomuus. Ja eikö tämä muka ole ihan sekopäisintä sokeaa, uskonnollista idealismia: Talousjärjestelmämme on kuin kolmijalkainen tuoli, jolla on hankala istua, joka huojuu ja kaatuilee vähän väliä. Kun Yksi jalka lopulta katkeaa ja koko tuoli kaatuu, ei puhuta siitä, miten koko konseptin saisi erilaiseksi; ei yritetäkään keksiä neljättä jalkaa. Sen sijaan selitetään silmiät innosta hehkuen, kuinka ihmisten on nyt vain istuttava lattialla, jotta muutamat pääsevät huojumaan tuolille, kun katkennut jalka on liimattu kiinni.

Talousjärjestelmämme on ihmisen rakentama kone, eikä mikään luonnon prosessi..Taloustieteilijät eivät ole tieteilijöitä, vaan pappeja. Oikeistolainen uskomusjärjestelmä noudattaa kaikien uskontojen tavoin vain omaa sisäistä logiikkaansa, joka toimii juuri niin pitkään kuin ihmiset jaksavat siihen uskoa.

Tavallisessa arjessa ihmisen toimittua tyhmästi ja kärsittyään toimiensa seuraukset hän pyrkii muuttamaan käyttäytymistään, jotta sama ei toistuisi. Toisin on talouselämässä, toisin on politiikassa, jossa paniikissa etsitään keinoja käynnistää ongelmiin johtanut helvetinkoneisto mahdollisimman nopeasti uudestaan. 

Tätä on oikeistolaisuus. Vitullista tyhmyyttä, äärimmäistä kyvyttömyyttä oppia virheistä. Uskonnollista fanaattisuutta, joka on sokea tosiasioille.

Ja kyllä: SEDÄT, nuo kaiken mielestään kokeneet mutta mistään mitään oppimattomat ylimieliset pellet tulevat liittymään kuoroon.

PS. Kyllä, ratkaisu ON olemassa. Laaja, mutta realistinen kokonaisuus. Kannattaa googlata: "rahareformi".

PSS. Ja se, että tyrmään äärimmäisen tyhmyyden, mikä on aiheuttanut, aiheuttaa parhaillaan ja tulee aiheuttamaan massiivista, turhaa kärsimystä tavoitellessaan pääsyä ei-mihinkään, on nimenomaan ihmisen kunnioittamista, sen sijaan, että kumartelee kärsimyksen aiheuttajille pysymällä 'neutraalina' ja "korrektina" kommenteissaan. Elämä ei ole mikään virtuaalileikki. Hämmentävän monet aikuiset tuntuvat kuitenkin niin kuvittelevan. Hymy ja kohteliaisuus ovat arvottomia, jos niillä vain peitetään paholaismainen elämä.